Restauratie

De restauratie van de molen gaat in mei beginnen. Molenmaker Coppens kan nog geen datum noemen omdat hij niet precies kan zeggen op welke dag zijn huidige werkzaamheden zijn afgerond. De afmetingen van de huidige standerd zijn opgemeten en de productie van de spookstanderd (stalen) gaat in mei van start. In mei worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd om in juni de roeden te lichten (demonteren), wordt de bovenbouw verstevigd en de stenen verwijderd.

In juni wordt het bovenhuis naast de molen geplaatst. Gedurende de zomermaanden worden de nieuwe standerd gemaakt, de nieuwe roeden gedeeltelijk opgehekt, de steenbalk gerepareerd en tal van andere kleine reparaties uitgevoerd.

Ophekken is een molenterm en deze werkzaamheden omvatten het volgende: Een roede heeft twee wieken. Dus de 2 roeden hebben de 4 wieken. Elke wiek heeft aan 1 zijde van de roede het hekwerk, dat is het raamwerk en aan de andere zijde de windborden, dit zijn de planken. Omdat een kraan elke roede door de askop laat zakken (steken). Door het steken van de roeden kan maar een wiek bij de molenmaker gemaakt worden en moet na het steken de andere wiek, bij de molen, opgehekt worden als de roede is gestoken.

In oktober worden het bovenhuis weer op de onderbouw geplaatst en de roeden gestoken (ingezet). Hopelijk is de molen in november weer maalvaardig.

Omdat de planning nog niet helemaal vast ligt en de Dorpskrant maar een maal per maand verschijnt zullen wij u middels onze website https://molenvalburg.nl gedetailleerd op de hoogte houden van de planning en de voortgang van de restauratie. Ook krijgt u middels de Dorpskrant maandelijks te lezen wat er gebeurd is en wat er nog uitgevoerd gaat worden.

Als de Dorpskrant verschenen is zijn de “Betuwe Doet” cheques weer verzonden en bij u in de brievenbus gevallen In de Dorpskrant van november vorig jaar hebben wij gemeld dat wij in het voorjaar weer mee doen en doen weer een beroep op u voor de sponsering. De planning is dat wij de productie van nonnen, kandelaars en trapleuningen middels de cheques, willen financieren.

De nonnen en kandelaars zijn de vier verticale palen die aan het einde van de staart vastzitten en waar de slof (onderste deel van de trap) aan hangt.

Namens de stichting OpNieuw Leven

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: